Enni vagy nem enni – ez itt a kérdésCalendulashop

Shakespeare örökbecsű mondata, kissé átfogalmazva a lehető legjobban passzol, a most következő interjú elé. A gyógynövényekből készült táplálék kiegészítők ugyanis nagyon megosztják az embereket. Van, aki esküszik rá, s van, aki csak legyint.
Az étrend kiegészítők receptúrájának kidolgozása Dr. Szkopincev Dmitrij a Calendula Ayurvedic and Medical Clinic főorvosának és csapatának munkája. A csapat tagjai mindannyian felkészült szakemberek, orvosok, képzett fitoterapeuták, akik az életük nagy részét beteg emberek gyógyításával töltötték.
Doktor úr, 14 féle terméket készítenek Önök az Ádánd községben, található gyárban. Kérem, mutassa be nekünk a termékeket.
Az itt látható termékek úgynevezett étrend kiegészítők, ez azt jelenti, hogy olyan összetevők, hatóanyagok találhatók benne, melyeket étkezéskor hatékony segítséget nyújtanak bizonyos emésztési, illetve anyagcsere folyamatoknál. De kihatnak a perifériás vérkeringésre, illetve egyéb más testi funkciókra. Általuk javul a közérzet, egyensúlyba kerül a test a lélekkel.
Helyettesíthetik ezek a hagyományos értelemben vett gyógyszereket?
Nem, de hatással vannak a szervezetre, képesek arra, hogy segítsék, hatékonyabbá tegyék a hagyományos gyógyszerek hatásait. Ha valaki magas vérnyomással küzd, akkor vérnyomáscsökkentőt szed. A mi Dreamking névre hallgató étrend kiegészítőnk az alvásban segít. A vérnyomáscsökkentővel együtt szedve sokkal mélyebb, nyugodtabb lesz az alvás. A vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatásával eléri azt, hogy a pihentetőbb alvás miatt csökken a vérnyomás. Így előbb-utóbb csökkenthető, esetleg el is hagyható a vérnyomáscsökkentő gyógyszer!
Milyen gyógynövényekkel érik ezt el?
Ebben a táplálék kiegészítőben található, pl. golgotavirág, mely tudvalevőleg nyugtató hatású, támogatja a nyugodt alvást, orvosi macskagyökér, mely elősegíti a fizikális és mentális jólétet. Illetve a citromfű, melyről valószínűleg mindenki tudja, hogy elősegíti az optimális relaxációt, és támogatja a jókedvet, a pozitív gondolatokat. Ezek a növények úgy vannak összeállítva, hogy egymást erősítik, nem nagy dózis egyik sem, de közösen képesek arra, hogy a vegetatív idegrendszerre hatással legyenek, s ez által megszüntetik a szimpatikus tónust. Ne feledjük az orvostudományban nincs mindenre gyógyszer! A táplálék kiegészítők pont arra szolgálnak, hogy a hiányokat pótolják.
Mondana egy példát?
Nagyon sok gyógyszert szedünk, fájdalomcsillapítókat, koleszterin és gyulladáscsökkentőket, antidepresszánsokat stb. Ezek a gyógyszerek mind a májban illetve azon keresztül bomlanak le, így túlterhelik azt. Erre ajánlhatom Önöknek a Hepatosol nevű táplálék kiegészítőt. A máj hepatocitákból áll, amelyek rendkívül érzékenyek az oxidációra. A Hepatosol antioxidiáns. Van olyan gyógynövény, mely kifejezetten hepatotrop, magyarul képes szelektíven beépülni a májba s regenerálni azt. A Hepatosolban találunk, pl. Andrográfisz paniculata-t, mely kifejezetten májvédő hatásáról ismert, s akár a hepatitisz gyógyszere is lehet. De említhetném a Nardusfüvet, vagy a Máriatövist is, mindkettő támogatja a kiválasztást, a májfunkciókat, az emésztőrendszer komfortérzetét. Találunk benne Tárnicsgyökeret is, mely tradicionálisan használt gyógynövény az emésztőrendszer karbantartására. Olyan flavoidokat, olyan keserű anyagokat tartalmaz, melyeknek erős májvédő hatása van, ugyanakkor semmiféle mellékhatása nincs, sem a májra, sem egyéb szervünkre, sőt gyulladáscsökkentő is. De említhetnénk az étrend kiegészítők azon csoportját is, melyek epehajtók. Utóbbiakra akkor van szükség, amikor a máj túl van terhelve, vagy kialakul benne a toxikózis, ilyenkor besűrűsödik az epe és megáll az epe vezetékekben. A gyógyszerek, melyek hajtják az epét, leterhelik a májat, ezáltal rosszabbodnak a májfunkciók. A modern orvoslásban erre nincs, túl sok gyógyszer, illetve, ha van, akkor az is növényi származék. Nálunk számos ilyen étrend-kiegészítő található, amely tartalmaz, pl. Andográfisz Indiai Rebarbara-t mely igen erős epe hajtó. Azt is meg említeném, hogy a gyógyszerek megjelenése előtt csak gyógynövények léteztek! Később az orvoslás ezekből a növényekből izolálta, vonta ki a kémiai anyagot, pl. a mákból az ópiumot, majd ebből lett a szintetikus opiát.
Bőven van tehát tapasztalat…
Igen, és nem csak a modern fitoterápiát kell most említeni, ami 50 – 80 éves, hanem visszamehetünk, ezer évet egészen Avicenna koráig, (perzsa származású fizikus, filozófus és tudós, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja. Egyike volt a leghíresebb muszlim orvosoknak) amikor kizárólag gyógynövényekkel gyógyították a betegeket. Vagy Hippokratesz (görög orvos, a kószi orvosi iskola vezetője, természettudományos író, antropológus.), Ő is már ezer évvel ezelőtt is növényekkel gyógyított. Nem is volt más! Még is meggyógyultak az emberek! De ha az Ayurveda-t nézem, akkor 3-4 ezer éve használják gyógyításra a növényeket. Ez már azt kell, mondjam bőséges tapasztalata az emberiségnek, hogy mire képesek a növények. Tudományosan bizonyítható, hogy hatnak a növények bizonyos receptorokra, bizonyos mechanizmusokat képesek megváltoztatni. És közben kihangsúlyozom: nincs mellékhatása. Bízzunk ma is a természetben, higgyük el bátran, hogy az a gyógynövény igenis hat! A klinikán, húsz éves tapasztalattal a hátunk mögött elmondhatjuk, hogy a gyógynövényből készült táplálék kiegészítők jó hatással vannak a betegségekre.
Mi van akkor, ha valaki egészséges? Nem szed semmilyen gyógyszert?
A mai ételek már nem képesek biztosítani, olyan tartalmú, minőségű, (értem ez alatt az enzimeket, fermenteket, enzim induktorokat tartalmazó) táplálékot, melyek abszolút szükségesek a normális emésztéshez, anyagcserékhez stb. Egyedül a gyógynövényekben vannak olyan enzimek, amelyek jó hatással vannak, pl. a puffadásra. A puffadás az egyik jele annak, hogy egy bizonyos fermen hiányzik a szervezetből. Ezért „ellenszerre” van szükség. A hagyományos gyógyszer nem tudja elérni, hogy megszűnjön a puffadás oka! Csak tüneti kezelést tud nyújtani, ráadásul mellékhatásai is lehet! Vagy nézzük korunk trendi betegségét a stresszt. Olyan mértékbe vesszük igénybe szervezetünket, hogy teljesen kimerítjük magunkat, és szembesülünk a pánik szindrómával, a depresszióval stb. A Braintoiq javítja az anyagcsere folyamatait, amitől javul a közérzetünk is. Ebben található, pl. kislevelű bakopa, vagy sarki gyökér, nárdfű stb. olyan agyagokat tartalmaznak, amelyek serkentik az agyi sejteket, gyorsítja az agyi vérkeringést. A Bioptimist, pontosan a depresszív, a kimerültség állapotában jelent óriási segítséget. Ezeket egészséges emberek is bátran alkalmazhatják, amikor még azt mondjuk nem beteg, „csak” kimerült. Hölgyeknek a klimax időszakára olyan táplálék kiegészítőt ajánlunk, mely képes csökkenteni a kellemetlen tüneteket.
Hosszan sorolhatnám még, de kérem, nézzenek fel oldalainkra, ahol megtalálják termékeinket, azok hatóanyagait, használatukat.