Kérdések és válaszok

Panchakarma, a szervezet legősibb tisztító rendszere

 • Elveszítette életkedvét, és az idegösszeroppanás határán áll?
 • Szexuális étvágya eltűnt?
 • Nem tölti el megelégedéssel az, amit a tükörben lát?
 • Mind több és több gyógyszert szed, amelyek végeredményben nem hozzák meg a kívánt eredményt?
 • Egészséges utódokról álmodozik? Szeretne teherbe szeretne esni és 30 fölött van?
 • Minél tovább szeretne fiatal és egészséges maradni?
Ha legalább egy kérdésre igennel válaszolt, akkor a szervezetének a metabolitoktól (salakanyagok, savak, zsírlerakódások, és a saját élettevékenységünk egyéb melléktermékei) való megtisztítására van szüksége.
Az elsalakosodott szervezetben alapvetően romlik az anyagcsere. Ez önmagában véve csökkenti az ideg-, immun- és endokrin rendszer funkcióit. Megbomlik az emésztés rendje, romlik a vitaminok, nyomelemek, tápanyagok felszívódása. A szervezetben a felhasználatlan zsírok és szénhidrátok kóros lerakódása megy végbe, a periférikus szövetekben romlik a vér mikrokeringése, ami pangáshoz és ödémához vezet. A szervezet mindenféle fertőzéssel szemben védtelenné válik. A szervezet beszennyeződése meglehetősen hosszú ideig tart. A modern világban egészen a korai gyermekkorban kezdődik, és rendszerint a metabolikus rendellenességek jeleit már 25-30 éves korban lehet észlelni. A szervezet védekező erői ebben a korban még elegendőek ahhoz, hogy önállóan felvegyék a harcot a mérgekkel, ennek ellenére folytatjuk pusztító táplálkozási szokásainkat, a napirend hiányával megsértjük biológiai ritmusunkat. Igen gyakran megfeledkezünk a teljes értékű pihenésről, igyekszünk a szervezetünktől energiát nyerni a második, vagy talán a harmadik munkánkhoz, és ami talán még rosszabb, az éjszakai szórakozásokhoz, így igyekezve kompenzálni fizikai és szellemi kimerültségünket. Még csak nem is gyanítjuk, hogy a szervezetünk éppen ebben az állapotban, amikor hiányoznak az öntisztításhoz és rendben tartáshoz szükséges energiatartalékai, nemcsak a metabolikus hulladékok temetőjévé válik, hanem lehetővé teszi a mérgeknek mélyen a szövetekbe történő bejutását. Ilyenkor a salakanyagok, savak, mérgek nemcsak a bélrendszerben, hanem a véredényekben, ideg-, izom-, bőr-, csont- és reproduktív szövetekben is felfedezhetők. Nem nehéz kitalálni, hogy mindezek után már az következik, amit betegségnek neveznek. A leggyengébb helyen, vagy szervben fog jelentkezni, amely általában genetikailag meghatározott, vagy extrém megterhelés által kiprovokált, pontosan erre a helyre vagy szervre.
Egy józan ésszel megáldott ember számára egyértelmű, hogy egy ilyen szervezetet megtisztítani meglehetősen bonyolult, és a széltében-hosszában reklámozott „hidrokolon terápiák”, vagy tabletták formájában létező „tisztítókúrák”, valamint az úgynevezett mono-, lé-, és egyéb diéták önmagukban, a legjobb esetben is (de leginkább fordítva), maximum az emésztő- és bélrendszert tudják megtisztítani. Ahhoz, hogy elérjük a mélyen fekvő szöveteket, speciális terápia szükséges. Az ilyen speciális tisztítórendszer keresésében a kérdést komolyan tanulmányozó modern orvosoknak nem sikerült semmit sem kigondolniuk. 20 év leforgása alatt az USA, Anglia, Németország, Oroszország tudományos kutatóintézeteinek egész sora tanulmányozta az ősi indiai tudományt, az ayurvédát, azon belül is annak egyik fejezetét, amely a szervezet tisztítását és megfiatalítását irányozza elő – a pancsakarmát. A pancsakarma jelentése – 5 (pancsa) cselekedet, folyamat (karma) a szervezet megtisztítására. A kérdést tanulmányozó tudósok egybehangzóan arra a véleményre jutottak, hogy a pancsakarma tudományosan megalapozott, hatékony módszer a szervezet sejtszinten történő tisztítására. Az intézeti gyakorlatban a helyes alkalmazása ékesszóló eredményeket szolgáltat. Emiatt a WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) 2001-ben javasolta a pancsakarmát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok hatékony megelőzési és gyógyítási módszerét.
 A tisztítási folyamat a következő alapelveken nyugszik:
 • speciális gyógyolajok, amelyeknek oldó, lekötő, méregtelenítő tulajdonságai vannak, az emésztőrendszeren és a bőrtakarón keresztül jutnak el a mélyen fekvő szövetekhez.
 • a termoprocedúrák összességével (gyógyító pára, száraz meleg, hipertermikus fürdők, infra- és ultraibolya fény, ultrahang, stb.) a szövetetekben a vér erős mikrokeringése és perfúziója érhető el, valamint a csatornák tágulása (vér- és nyirokedények). Felgyorsul az anyagcsere, speciális készítményekkel aktivizálódik az epe-, nyálka-, sejtközi folyadék kiválasztása a bél- és emésztőrendszerbe, és velük együtt a feloldott és lekötött mérgek visszajutnak ugyanoda, ahonnan elkezdték alattomos utazásukat a szervezetünkben. Így hát eljött az ideje az 5 műveletnek, amelyekkel a mérgeket hajtjuk ki a szervezetből:
 1. Vaman – (terápiás kímélő hányás, amely eltávolítja a nyálkát, fertőzéstörzseket, a feloldott mérgeket a zsír- és nyirokszövetekből)
 2. Virecsan- (speciális hashajtók használata, eltávolítja az epét, savakat, koleszterin lerakódásokat, tisztítja a vékonybelet. Ebben a szakaszban tisztul a vér és az izomszövet.
 3. Nasya -(a homlok-, arc- és orrüreg átmosása). Távoznak a mérgek az üregekből és sinusokból, csökken az indokolatlan koponyaűri nyomás, elmúlnak a idült felső légúti fertőzések.
 4. Basti niruha – gyógyító tisztító beöntések. Ezek a beöntések speciális összetétellel a vastagbélen keresztül gyengéden és következetesen távolítják el a mérgeket, valamint tisztítják a bélfalat, távoznak a metabolitok a csont-, ideg- és reproduktív szövetekből.
 5. Basti anuvasan – beöntések, amelyek helyreállítják a vastagbél tónusát és normalizálják PH-értékét. Ezen kívül erősítő hatásuk van.
 6. Yoni terápia – Speciális irrigáció nőknek, tisztító és regeneráló hatással.
A tisztítókúrát a bőr tisztítása és gyógyítása fejezi be.
  Végeredmény:
 • A túlsúly jelentős csökkenése
 • A szervezet sejtszinten történő megfiatalodása és megtisztulása
 • A bőr állapotának javulása, a ráncok, szem alatti táskák, pattanások, cellulitisz csökkenése, vagy teljes eltűnése
 • Frissesség, az ember tartósan úgy érzi, hogy erejének és energiájának teljében van
 • Eltűnnek a gombák mint például a Candida
 • A vérnyomás, vércukorszint, koleszterin, és a vér biokémiai mutatóinak helyreállása
 • Felkészülés az egészséges terhességre
 • A szervezet öregedési folyamatának lassulása
 • Harmónia elérése a pszichoszomatikus állapotban
Természetesen egy ilyen terápiát helyesen és hatékonyan, kizárólag orvosok-ayurvéda specialisták végezhetnek, speciálisan felszerelt intézeti körülmények között, jól felkészült személyzet közreműködése mellett. Több, mint 15 éves tapasztalatunkra és 1800 páciensünk intézeti megfigyelésére támaszkodva, akik keresztül mentek a komplex tisztítási folyamaton intézetünkben, valamint az ayurvédikus intézetek tapasztalatára világszerte, határozottan kijelenthetjük, hogy a pancsakarma egyidejűleg több problémát is megold. Először is segít a fertőző és rákos megbetegedések megelőzésében, másodsorban jótékonyan hat a külsőre és az alakra, javul a bőr állapota, távoznak, és nem térnek vissza a felesleges kilók, csökken a cellulitisz, a megfiatalodás jelei (objektívek és szubjektívek) érzékelhetők. Idült betegségek esetében jelentősen csökken az allopatikus szerek iránti igény. Növekszik a fizikai és szellemi tűrőképesség és munkaképesség. A megtisztulás a lelkünket is gyógyítja, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk, elhagy minket a depresszió, javul az életminőség.
Írta: Dr. Szkopincev Dimitrij

Mi az ayurvéda?

Ayurvéda - ez a szép szanszkrit szó azt jelenti, hogy "az élet tudománya". Indiában születetett, a beláthatatlan ősidőkben, még azelőtt, hogy az egyiptomi piramisok el kezdtek volna épülni.
Az ayurvéda orvostudomány. Nem gyógyító vallás, nem népi gyógymód, nem kuruzslás. Az orvoslás tudományos rendszere, amelynek egyenessége és ellentmondás nélkülisége meggyőzi a korszerű gondolkodást. Az ősi tudást, az orvoslás rendszerét, amelyik az évezredek során hatalmas tapasztalatot gyűjtött, kiváló orvosságokat és az egészség megőrzésének és helyreállításának módszereit dolgozta ki, a modernkor emberisége visszakövetelte.
Az ayurvédában két alapvető irányzat létezik:
 • Orvostudomány az egészségeseknek, vagy SVASTHA VRITTA
 • Orvostudomány a betegeknek, vagy ATURA VRITTA.
Az ayurvéda elsődleges feladata megőrizni az egészséget, lehetőséget adni az embernek, hogy hosszú életet éljen, időskori éveinek legvégéig, az időskori betegségek nélkül. Az érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus hatásos megelőzése, szexuális egészség - mindez lehetséges az ayurvéda segítségével.
Az ayurvéda mind az egészségmegőrzéshez, mind a betegségek gyógyításához kizárólag természetes, növényi, állati, vagy ásványi anyagokat használ, diétákat, amelyek valóban egyenrangúak a gyógyszerekkel, egyedi, csak az ayurvédában létező procedúrákat, pontosabban komplex procedúrákat.
Az ayurvéda holisztikus orvostudomány. A "holisztikus" kifejezés a görög "holon" szóból származik, ami "egységet" "egészet" jelent. Az ayurvédában az embert a maga egységében és a világgal való dinamikus kölcsönhatásában vizsgálják. A gyógyítás és egészségmegőrzés ayurvédikus módszerei alaposan kidolgozott elméleti és konceptuális alapokra épülnek, amelyek meggyőző magyarázatot adnak a működésére és a környező világgal való együttműködésére annak a legbonyolultabb rendszernek, amit mi emberi szervezetnek hívunk. Az ayurvéda egyik alapvető tétele a három DÓSA elmélete, vagy a biológiai energia három formája. Ezek a VATA, PITTA, KAPHA elnevezést kapták, és az összes szerv és szervezetünk összes rendszerének működését biztosítják. Mindhárom biológiai energiának saját tulajdonságai és funkciói vannak, a VPK dinamikus egyensúlya tartja fenn az egyén összes rendszerének optimális működését, vagyis a normális homeostasisát.
Az összes ayurvédikus eljárásnak, diétának és készítménynek az a célja, hogy megőrizzék, vagy helyreállítsák a VPK egyensúlyát.
Az ayurvéda szerint, az emberek néhány PRAKRITI-típusra oszlanak, attól függően, hogy ebből, vagy abból a biológiai energiából hordoznak többet, vagyis a VPK-konfigurációból. Ez a konfiguráció a fogantatás pillanatában alakul ki, hatnak rá mindkét szülő termékenységi szövetében található VPK arányai, és az egyén egész élete során változatlan marad.
Önnek tudnia kell, hogy az emberek melyik csoportjába tartozik. Minden egyes ember VPK-konfigurációja pontosan ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomata, ez által határozható meg testfelépítése, és egyéniségének típusa. Azt mondhatjuk, hogy vezető szerepet játszik életünkben, ezért annyira fontos ismerni a saját PRAKRITINK (természetünket), és a szakembertől megfelelő útmutatásokat kapni a számunkra legkedvezőbb életvezetéssel kapcsolatban.
Az ayurvédában a VPK-t használják az egészség egyéni megítéléséhez, általa határozzák meg, kinek-kinek egyes betegségekhez való hajlamát, és útmutatásokat dolgoznak ki, amelyek arra irányulnak, hogy a különféle betegségek megjelenésének kockázatát csökkentsék.
Egy sovány, beszédes, mozgékony ember, aki készséggel elfogadja az új dolgokat, lobbanékony, de békülékeny, kétségtelenül a VATA PRAKRITIHEZ tartozik. Ezek az emberek nem állandóak, nincsenek állandó szokásaik, ehetnek nagyon sokat, vagy olykor nagyon keveset, és keveset alszanak.
Egy bátor, célratörő ember, fegyelmezett és pedáns, aki hajlamos látványos indulatkitörésekre, sokáig megőrzi sérelmeit, a PITTA PRAKRITIHEZ tartozik. Ezek az emberek nehezen tűrik a hőséget, de általában véve teherbíróak, nehezen tűrik az éhezést és szomjazást, habár könnyen lerészegednek még egy kevés alkoholtól is.
Egy erős testalkatú ember, sűrű hajjal és szép szemekkel, aki döntései meghozatalánál mindig körültekintő, a KAPHA PRAKRITIHEZ tartozik. Ezek a fajta emberek szeretetteljesek, türelmesek, készek megbocsátani a sérelmeket, de igen fejlett ösztönnel rendelkeznek.
Ez csak néhány, általános jellemző a különböző típusú emberekről. Az egyéni VPK megállapításához a teljes fizikai, pszichológiai és viselkedésbeli tulajdonságok teljes analízisére van szükség.

Mit tesz lehetővé saját PRAKRITI ismeretünk?

 • A megfelelő egyéni diéta beállításának lehetőségét
 • A szervezetünk szükségleteinek megfelelő életvezetési stílus kidolgozását
 • A saját temperamentumunk és egyéniségünk erős és gyenge oldalainak megértését
 • Megérthetjük, hogyan őrizzük meg egészségünket
 • Megtudhatjuk, hogy milyen betegségektől óvakodjunk, és hogyan csökkentsük megjelenésük kockázatát
Egyébként, ha ismerjük rokonaink és ismerőseink PRAKRITIJÉT, könnyebben létesíthetünk velük harmonikus kapcsolatokat

Fitoterápia és orvoslás

“A természettől eltávolodott, merev fogyasztói társadalommal nap mint nap szembesülnünk kell mindennapi életünk során. Harcolnunk kell érzéseinkkel, hiszen ez a fajta környezet gyakran kényszerít bennünket kompromisszumra, hogy az életünket fenn tudjuk tartani. Elégedetlenek, szomorúak, dühösek lehetünk, gyakran érzünk félelmet bizonyos dolgokkal kapcsolatosan.
A társadalmi rendszer megakadályoz szabad mozgásunkban és alapot szolgáltat a különböző civilizációs betegségeknek (depresszió, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek stb.). Sajnos, a legtöbb ember már csak akkor fordul orvoshoz, amikor már kialakult a probléma, és számolni kell annak - esetenként súlyos - következményével. Ha fontos részét képezné életünkben a megelőzés, a prevenció, jóval elkerülhetőbbé válnának a súlyos egészségkárosodások, és a tragédiák.
Van mód a változtatásra! Megfelelő életmóddal, helyes étrenddel, testmozgással, pihenéssel, önismerettel. Tudományos kutatások alátámasztják, hogy mire a gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak  felkerülnek a boltok polcaira  - gondolnánk- gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalommal, azoknak a nagy része az előállítási folyamat során megsemmisül. Ezért szervezetünk nem képes megfelelő módon pótolni a számára elengedhetetlen tápanyagokat. A természetes ellenálló képesség lecsökken, kaput nyitva a kórokozók előtt. Ez az oka annak, hogy a mai világban az étrend kiegészítők egyre népszerűbbé váltak. A Calendula Pharma Co. Kft. 2010 novemberében kezdte meg együttműködését a Calendula Orvos és Természetgyógyászati Intézettel. Az egyediség abból ered, hogy a táplálék kiegészítők ősi indiai receptek alapján, gondosan válogatott növényi alapanyagokból készülnek.
Úgy tartjuk, hogy minden gyógynövény gyógyító erejét, a természet szenteli meg. Ezért valódi értékként kell kezelnünk, és csak hozzáértéssel, nagy szakértelemmel szabad bánni velük. Véleményünk szerint jól képzett orvosok, fitoterapeuták segítségével vagyunk képesek előállítani belőlük olyan készítményeket, amelyek hozzájárulnak a szervezet egyensúlyának fenntartásához, és az egészség megőrzéséhez.
A Calendula Pharma Co. Kft. dolgozói nevében kívánunk jó egészséget és hosszú boldog életet!”

A CALENDULA étrend-kiegészítők
alapanyagait a természet alkotta