Ifj. Szkopincevné Dr. Proszenyák Diána, a CALENDULA Egészségügyi Intézet családorvosa, valamint ayurvédikus szakértője és fitoterapeutája válaszol!

 

A gyermekek finom energiája megérzi a szorongást  és a félelmet a szüleikben, ami csak tovább fokozza bennük is a stresszt. Ez az információs mező, amelyben most élnek, sajnos túl van telítve félelmet keltő hírekkel.

Gyermekeink megóvásával kapcsolatos kérdéseinkre Ifj. Szkopincevné Dr. Proszenyák Diána, a CALENDULA Egészségügyi Intézet családorvosa, valamint ayurvédikus szakértője és fitoterapeutája válaszol:

Miképpen hat a globális stressz a test és a vegetatív idegrendszer fejlődésére a gyermekkorban?

Immunitásunkat és azt, ki mennyire egészséges, az Ayurvéda szerint az Ojas határozza meg. Ez az életenergia esszenciája (az élet anyaga), ami meghatározott mennyiségben van jelen bennünk. Van aki úgy születik, hogy  nagy az Ojas tartaléka, van akinek viszont kevés.
Az állandó stressz és a félelem miatt pedig folyamatosan veszítünk az életesszenciánkból, emiatt érthető, hogy immunitásunk is legyengül, így fogékonyabbá válunk a betegségekre.
A stresszhormonok kimerítik a mellékveséinket és az idegrendszer adaptációs működését  ezért  alvászavarok,  hangulatingadozások, depresszió és szorongás jöhet létre.

Hogyan védhetjük meg a saját és a gyermekeink mentális egészségét?

Az Ayurvéda célja, hogy boldog és magabiztos gyermekeket neveljünk mindenféle érzelmi trauma nélkül.
Először is meg kell értenünk, hogy ami velünk, szülőkkel történik, ugyanaz fog történni gyermekeinkkel is. Tehát nekünk kell először megtanulnunk megóvni és megerősíteni saját Ojasunkat.
Nehéz időket élünk; így hosszú távon látni fogjuk, hogy a jelenlegi események milyen következményekkel járnak gyermekeink mentális egészségére nézve.
Ezért most a legfontosabb, hogy még jobban támogassuk az egészségünket.
A legnagyobb hiba a betegségek kezelésében a test és a lélek külön kezelése, pedig ezeket senki sem tudja szétválasztani.

Az Ayurvéda segít abban, miképp kezeljük a stresszt és azt, hogyan lehet spirituális gyakorlatokkal, táplálkozással, gyógynövényekkel, és meghatározott terápiákkal megvédeni vagy gyógyítani az így kialakult pszichés betegségeket.

www.calendula.hu