Ha egyszerűen és gyorsan szeretnénk megfogalmazni, hogy mit is jelent a metabolizmus – vagy magyar kifejezéssel anyagcsere -, rendkívül le kellene egyszerűsítenünk egy meglehetősen bonyolult folyamatot. Cikkünkben megnézzük mi a metabolizmus lényege és van-e mód az anyagcsere gyorsításra.

Mi akkor a metabolizmus? Végtelenül leegyszerűsítve, a szervezetünk a bevitt tápanyagból energiát hoz létre.  Az ételünket és italunkat alkotó különböző szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok, nyomelemek összessége épül be a szervezetünkbe, és ebből egy sejtszintű folyamat végén nyerünk új energiát.

A közvélekedés szerint az anyagcsere gyorsítás nem kivitelezhető, ezt genetikánk, nemünk, életkorunk és fizikai állapotunk határozza meg, a valóságban azonban éppen ezért van rá jelentős befolyásunk. Mivel életkorunk folyamatosan változik, fizikai állapotunkra pedig igenis van befolyásunk, az anyagcsere gyorsítás is lehetséges.

Miért lehet fontos az anyagcsere gyorsítás?

Ha szervezetünk nem optimálisan működik, annak többféle negatív következménye is lehet. A lassú metabolizmus többféle problémát is okozhat, amelyeket érdemes komolyan venni. Néhány jel, amelyek arra utalhatnak, hogy az anyagcsere nem ideális sebességgel zajlik szervezetünkben:

  • Folyamatosan jelennek meg has- és deréktájon a zsírpárnák, amelyek életmódváltással, nagyobb fizikai aktivitás hatására is megmaradnak;
  • Gyakori a puffadás-érzés és a székrekedés;
  • Hormonális eltérések tapasztalása.

Bár a puffadás és a székrekedés is szerepel a tünetek között, az ürítés gyakorisága mégsem jelenti önmagában a lassú anyagcserét.

Hogyan étkezzek az anyagcsere gyorsítás érdekében?

Mivel a metabolizmus, mint folyamat a táplálékbevitelre fókuszál, az egyik első változást is itt kell bevezetnünk. Fontos, hogy a napi folyadékbevitelünk rendben legyen. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter tiszta, ízesítés- és szénsavmentes vizet. Kerüljük a cukros üdítőket, a kávét, az energiaitalokat és az alkoholt.

Emellett az étkezésre is figyelnünk kell: gyakran együnk kevesebbet, mint kevesebb alkalommal sokat. Egy-egy étkezés között csak 2-3 óra teljen el, de ezek tápanyagtartalma és energiabevitele igazodjon a szervezethez. Nem kell extrém alacsony kalóriatartalmú diétákat követnünk (sőt, ez ellenjavallott is, hiszen azok csak tovább lassítják az anyagcserét). Fontos viszont, hogy az energiát ne nassolnivalókból, szintetikus cukrokból (édesség), pékáruból vagy zsíros ételekből nyerjük, sokkal inkább rostos és fehérjében gazdag fogásokat válasszunk. A fűszerezés is sokat segíthet, a metabolizmust segítő fűszerek közé tartozik a feketebors, a fahéj, a kurkuma, a kardamom és a gyömbér is.

Vissza a természethez!

Bármit is viszünk be a szervezetünkbe, azt fel kell dolgoznunk, az értékes dolgokból energiát nyerünk, az értékteleneknek pedig távoznia kell. A feldolgozott ételek legtöbbször hemzsegnek az adalékanyagoktól (térfogatnövelők, tartósítószerek, stb.), ezekre a szervezetünknek nincs szüksége, csak plusz terhet rakunk a testünkre. Azokat az anyagokat, amiket pedig a szervezet már nem győz feldolgozni és/vagy kiválasztani raktározza, mégpedig zsír formájában.

Mivel a feldolgozókapacitás véges, érdemes arra is odafigyelni, hogy ne terheljük feleslegesen. Válasszunk nyersen is fogyasztható, ellenőrizhető forrásból származó alapanyagokat. Keressünk vegyszer- vagy tartósítószer-mentes megoldásokat annak érdekében, hogy a szervezet energiái a legjobban hasznosulhassanak.

Aktív nappalok, pihentető éjszakák

Szervezetünk optimális működéséhez nem csak a táplálék- és folyadékbevitelre kell figyelnünk, hanem a mozgásra és a pihentető alvásra is. Hetente 3-4 alkalommal 60-90 perc intenzív mozgással már sokat tehetünk szervezetünk egészségéért. Azon túl, hogy egy ilyen edzéssel 500-600 kalóriát el tudunk égetni, rengeteg endorfint szabadíthatunk fel, amitől azonnal jobban érzi magát az ember. Az edzés növeli a szervezet aktivitási szintjét, fokozza a vérkeringést, ez több energiát igényel, vagyis gyorsítja az anyagcsere folyamatát.

Legalább ilyen fontos az alvás is, hiszen a szervezetünk legtöbb fontos folyamata éjszakánként zajlik. Az alvás ideje és minősége kiemelt szerepet kap, ha nem tudjuk magunkat kipihenni, hangulatunk és aktivitási szintünk is alacsony, ez pedig hat az anyagcsere sebességére is. A megfelelő alvást testtípusunktól függően más-más jellemzőkkel írhatjuk le, ezt a dosha (biológiai energia) mutatja be.

Létezik-e kezelés az anyagcsere gyorsítására?

A jó hír, hogy nem modern betegségről vagy tünetegyüttesről beszélünk, az Ayurvéda módszertana ugyanis évezredek óta ismeri és írja le a megfelelő kezelést. Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nem elég a szervezetünk rendszeres „kitakarítása”, folyamatosan figyelnünk kell arra, hogy maximális életminőséget élvezhessünk.

Annak érdekében, hogy szervezetünk visszanyerje optimális működését, az ayurvédikus panchakarma, vagyis a sejtszintű tisztítás a legjobb és leggyorsabb módszer. Ráadásul ezt alkalmazva a test megfelelő működésének helyreállítása mellett még fogyhatunk is. Annak érdekében, hogy az eredmények tartósak legyenek, számos, kifejezetten erre a célra kifejlesztett étrendkiegészítővel tartható egyensúlyban a szervezet. Az eredmények megtartásához hozzájárul az akkupunktúra és többféle speciális ayurvédikus masszázs is.