Újévi fogadalmak, ígéretek és lemondások – a tökéletes alakért vagy az ideális egészségi állapotért mindenre hajlandóak vagyunk. Sok táplálékkiegészítőt, zsírégetőt és hasonló terméket vásárolunk, hogy megkönnyítsük az utunkat. Miközben a fogyasztó hatás egy sokkal természetesebb, és ami a legfontosabb, sokkal előnyösebb módon is elérhető.   A zöld tea az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, mint természetes fogyókúrás segédeszköz. Tekintsük át, miért olyan hatékony a zöld tea fogyasztó hatása, hogyan és mikor fogyaszthatjuk, milyen más teák és gyógynövények támogatják az emésztést és segíthetnek a fogyásban.

Hogyan érvényesül a zöld tea fogyasztó hatása?

A zöld tea számos olyan hatással rendelkezik, aminek köszönhetően szervezetünk ideálisan működhet. Ezen pozitív hatások közé tartozik az is, hogy segít elérnünk az ideális testsúlyt. Ha megfelelően fogyasztjuk, nemcsak az anyagcserénket segítheti, hanem más kedvező hatással is rendelkezik, például javítja a memóriánkat vagy erősíti az immunitásunkat. De kezdjük azzal, hogy megnézzük – hogyan hat a szervezetünkre?

Valóban fogyasztó hatású a zöld tea?

1. Antioxidáns tartalom

A zöld tea gazdag antioxidánsokban, különösen katechinekben. Ezen anyagok sikeresen veszik fel a harcot a szervezetben termelődő szabad gyökök ellen. A szabad gyökök az emberi DNS-t károsítják, és számos betegség kialakulása mellett az öregedésért is felelősek. A zöld teában található leghatékonyabb katechin az epigallokatechin-gallát (EGCG).

2. Az anyagcsere fokozása

A kutatások azt mutatják, hogy a zöld tea képes gyorsítani az anyagcserét. Az EGCG a zöld teában természetesen megtalálható koffeinnel kombinálva elősegítheti a hőtermelést – azt a folyamatot, amelynek során a szervezet kalóriát éget el hőtermelés céljából. Továbbá a koffein vízhajtó hatása szintén fogyasztó hatású. Zöld teával kitűnően kiválthatjuk a kávéfogyasztást, a hatása a tea esetében is éberség és a fizikai aktivitási szint növekedése.

3. A zsírégetés elősegítése

A zöld tea fokozza a zsír oxidációját, ami azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyabban használja a zsírt energiaforrásként. Ez különösen előnyös lehet edzés közben, amikor a fokozott zsíroxidáció segít több kalóriát elégetni.

4. Csökkenti az étvágyat

Egyes tanulmányok szerint a zöld tea segíthet mérsékelni az étvágyat, ezáltal csökkentve az általános kalóriabevitelt. Ha tehát ellenállhatatlan vágyat érzünk a csokoládé iránt, aminek nem akarunk engedni, válasszunk inkább egy csésze zöld teát, és elűzhetjük a sóvárgást!

5. Szabályozza a vércukorszintet

A zöld tea segíthet szabályozni a vércukorszintet, ami fontos az édesség utáni sóvárgás visszafogásában és a túlevés megelőzésében. Ez természetesen kapcsolódik az előző ponthoz.

Az édesség utáni sóvárgást nagyrészt a vércukorszintünk csökkenése kondicionálja (nem kell, hogy a normál szint alá essen, inkább a szervezetünk által megszokott szint alá). Ha ezt más módon tudjuk befolyásolni, például a cukorbevitelt bármilyen formában, akkor biztosan könnyebb lesz leküzdeni. 

Valóban fogyasztó hatású a zöld tea?

A zöld tea további jótékony hatásai

A fogyasztóként való alkalmazás mellett a zöld teában más fronton is szövetségesre találunk.  A korábban említett EGCG-t a legerősebb természetes készítménynek tartják, amely epigenetikai szempontból képes hatni a szervezetünkre.

Nem tudja, hogy ez mit jelent? Nem baj. Az epigenetika egy viszonylag fiatal tudományterület, amely azokkal a mechanizmusokkal foglalkozik, amelyek kémiai folyamatokon keresztül befolyásolhatják a testünket, annak ellenére, hogy genetikai hajlamunk van az ellenkezőjére – vagyis azokról a reakciókról szól, amelyek megtalálhatják a testünkben a genetikai információkat, és annak lehetőségét, hogy „bekapcsolják” vagy éppen ellenkezőleg, „kikapcsolják”. 

Az EGCG-nek ezért nélkülözhetetlen szerepe van számos betegség megelőzésében, beleértve a II. típusú cukorbetegséget (diabetes mellitus), a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket és az Alzheimer-kórt. 

1. A szív egészségének elősegítése

A zöld tea javíthatja a koleszterinszintet és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

2. Javítja az agyműködést

A zöld teában található koffein és L-teanin javíthatja az agyműködést, beleértve a hangulat, a reakcióidő és a memória javulását.

3. Támogatja az immunrendszert

A zöld tea olyan anyagokat tartalmaz, amelyek erősíthetik az immunrendszert és segíthetnek a fertőzések leküzdésében.

4. Az emésztés javítása

Elősegítheti az emésztést és enyhítheti az olyan problémákat, mint a puffadás és a felfúvódás.

5. A fogak és a bőr egészségének elősegítése

A zöld teában megtaláljuk a már említett antioxidánsokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatása mellett bőrünknek és fogainknak is jót tesznek. 

Valóban fogyasztó hatású a zöld tea?

Mikor javasolt a zöld tea fogyasztása?

Ha öntene magának egy csésze teát, tartsa szem előtt a koffeintartalmat. Ugyanaz a szabály érvényes, mint a kávénál – ne közvetlenül lefekvés előtt fogyassza, nehogy álmatlanságot okozzon. A koffeintől ébernek és koncentráltnak érezzük magunkat, és ezekre az érzésekre lefekvés előtt semmiképpen sincs szükségünk. 

1. Reggeli

A reggel a tökéletes időpont az első csésze zöld tea elfogyasztására, mivel a koffein és az EGCG segít beindítani az anyagcserét és felpörgetni az energiaraktárainkat. Emellett javíthatja a koncentrációt és a szellemi éberséget is.

2. Edzés előtt

A zöld tea edzés előtti fogyasztása fokozhatja a teljesítményt és elősegítheti a zsírégetést a fizikai aktivitás során.

3. Étkezések között

Az étkezések közötti zöld tea fogyasztása segíthet a vércukorszint stabilizálásában és az étvágy csökkentésében, ami alacsonyabb kalóriabevitelhez vezethet. Különösen jót tesz ebéd után, körülbelül 14-16 óra között, amikor délutáni fáradtságot érzünk. Egy csésze zöld tea beindít! Ha a tea adagolásánál figyelünk arra, hogy nagyjából 15-30 perccel az étkezés előtt isszuk meg, akkor tökéletesen beindítja az anyagcserénket.

Mire érdemes figyelni az adagolásnál?  

1. Minőség a mennyiség helyett  

Fontos, hogy jó minőségű zöld teát válasszon, ideális esetben biofajtát, hogy elkerülje a növényvédő szereket, és maximális egészségügyi előnyökhöz jusson. Különösen a laza teák nagyszerűek, mivel sokkal hatékonyabbak. A hatásnak körülbelül 3-5 órán át kell tartania, ezért várjon a következő csészével, amíg ez az idő el nem telik.

2. Az ideális mennyiség

Az ajánlott adag körülbelül napi 2-3 csésze. A túlzott fogyasztás túl sok koffein beviteléhez vezethet, ami nem kívánt mellékhatásokat okozhat, mint például álmatlanságot vagy gyomorirritációt. 

3. Az oldódás folyamata

A zöld tea áztatása némi precizitást igényel az ideális íz és az egészségügyi előnyök eléréséhez:

Vízhőmérséklet. A forró víz tönkre teheti a zöld teában lévő értékes anyagokat, valamint keserű ízt hagyhat maga után.

Áztatási idő: A teát 2-3 percig kell áztatni. A túl hosszú áztatási idő keserűséget és túlzott koffeinfelszabadulást is okozhat.

Vízmennyiség: Egy adag teát nagyjából 150-250 milliliter vízben kell áztatni, attól függően, hogy mennyire intenzív ízűnek szeretné az ízét. 

A fogyás és az emésztés szempontjából előnyös egyéb gyógynövények

A zöld teán kívül számos más, a fogyás szempontjából előnyös tea is létezik. Bár valószínűleg a zöld a legjobb és leghatékonyabb, ha nem kedveli, a fehér és fekete teák is segíthetnek. Kevésbé ismert például az Oolong vagy a Pu-Erh sárga tea. A klasszikus teák mellett gyógynövényekhez vagy gyógynövények és klasszikus teák kombinációihoz is nyúlhat az ideális eredmények elérése érdekében. 

A zöld tea remek természetes alternatíva a fogyás elősegítésére, köszönhetően antioxidáns, anyagcsere-fokozó és zsírégető tulajdonságainak. Ugyanakkor semmiképp sem érdemes fogyasztó teaként gondolni rá.

Rendszeres fogyasztása megfelelő mennyiségben és időben jelentősen hozzájárulhat a sikeres fogyáshoz. A zöld tea mellett más, az emésztést és az anyagcserét támogató teák és gyógynövények is hasznosak lehetnek.

Ne feledje azonban, hogy a fogyás összetett folyamat, amelyhez az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is hozzátartozik. Weboldalunkon talál egy nagyszerű teakeveréket, amely többek között bojtorjánt, csalánt és búzavirágot tartalmaz, amely nagyszerűen segíti a fogyást. Próbálja ki a Calendula Pharma Karcsúsító teakeverékét hatásáról pedig győződjön meg saját szemével!